Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2009 22:23 - Чалгата и цигарите - комбинация велика?
Автор: vlaho Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2155 Коментари: 2 Гласове:
1



Като един музикален помияр, т.е слушащ почти всякаква музика, тази вечер бях (съм не знам дали няма пак да ми скимне да пусна нещо) на чалга вълна. АйдИ ръцете горе, опала, не ви чувам и т.н. ;).
И както си вечерям гледам за фон някоя от телевизиите, по които преобладава този тип музика. От време на време поглеждам и какво да видя, в много от клиповете изобилства с цигари, ама толкова явна и натрапваща реклама, че направо се чудя колко ли са скочили продажбите на рекламирания продукт.
Отварям една скоба: ако сте от онези, които пушат много и разправят как човек може да умре и по много други начини, че едни цигари надали ще ги убият ... и без това за никъде не бързат или как цигарите видите ли вдигат "самолета" или правят каквото и да е добро нещо. Предполагам няма да харесате настоящата публикация, затова Ви предлагам да прочетете нещо друго.
Да се върна на клиповете: както всички знаем част от песните стават само за маса, ако има и много пиене, и мезе, други песни последните години станаха много повече денс или някакъв неопределен стил с чалга елементи. Та аз визирам вторите, първите не мога да ги трая и в най-добрия случай слушам само първата част къде се чудиш: кой велик текстописец го написа сътвори това произведение. След поредното отклонение да напиша за какво иде реч. Гледам от време на време между поклащащите се баджаци, силикон и там подобни, и какво да видя в близък план дават изпълнителката или изпълнителя как отваря кутия с цигари, взима една, малко може да се забавят с камерата на кутията и хоп отново се връщаме на изпълнителя, танцьорките и/или фона и разбира се музиката. Ако гледате внимателно евентуално може да видите в някои клип и връзка с фасовете, но пък те са единици струва ми се. Така в изгледаните може би 10-11 клипа, в доста от БГ клиповете има такава "скрита" реклама, при това на конкретни две марки цигари. Странно в клиповете от чужбина не видях такова нещо - ако палят цигара не дават марката и всичко това е свързано, като че ли с клипа. Уви в нашите клипове такова нещо няма, всичко е явно, натрапващо и вече си представям как доста тинейджъри си мислят: ууу яко тия цигари може да са готини и щом ги дават сигурно са куул.
Сещам се как в 6 клас някои мой съученици запалиха първи цигари и си мислеха колко са готини, тогава не знаехме думата куул ;). По-късно същите вече не можеха без цигара, някои говореха за отказване, но не правеха нищо поне не си личеше. Днес предполагам границата е паднала още повече. Да не говорим колко е смешно като видиш някакво лапе с фас. А и да спомена, че аз съм голям противник на цигарите, да може да е защото от малък ми е набивано в главата за тях, но съм си такъв. Не съдя хората които пушат, те ако са зрели хора си е техен избор, но за лица под 18 години (все пак голяма част от тях слушат такъв тип музика) не мисля така.
А доколкото знам в България е забранена явната реклама на цигари. Е тази по клиповете ако не се води за такава, значи е намерена поредната вратичка.
За размисъл може да погледнете клипа по-долу. Ако не искате да гледате целият клип вижте само в следните времена: 1.13; 1.35; 2.21 и 3.30.
Ако гледате като мен клипа за първи път надали ще видите връзката, никак не е явна (според мен), едва на втория път, може би защото гледах конкретно за цигари видях връзка.
Ще се радвам да прочета вашето мнение, чувствайте се поканени да коментирате.





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Talasyma
01.09.2009 22:28
Ами много просто бе готин.Таз цигарена компания удря едно здраво финансово рамо на бай Митьо Пайнера,а може и той да е един от акционерите там.Те тез цигари ги рекламират само поп-фолк Диви от пайнерската империя.
цитирай
2. vlaho - Не си прав
01.09.2009 22:32
показания клип е на АРА мюзик.
Иначе сега се сетих и за една песен: Усещане за Мерилин, те е на Пайнера ако не се лъжа и е брутално рекламна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vlaho
Категория: Лични дневници
Прочетен: 107215
Постинги: 47
Коментари: 138
Гласове: 582
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930